5. tund - JÕUD

Tänane Unicornide tund oli natukene teistmoodi, sest viisime selle läbi rahvamajas. Seda põhjusel, et teemaks oli  jõud ning koolis polnud meil võimalust mitte kuskile tali ehitada ja riputada. Rahvamaja laval sai seda aga väga hästi teha. 

Tunnis rääkisime:

  • Kuidas tõsta laval raskeid asju?
  • Mis on lihtmehhanismid?
  • Mis on plokisüsteem?
  • Mis on kang ja jõuõlg?
  • Mis on mehaanika kuldreegel?
Alustuseks õppisime, kuidas teha lihtsat sõlme, mis asju kõvasti koos hoiaks ja lahti ei libiseks. 



Järgmise ülesandena uurisime kangi tööd. Ehitasime ise metallvardast ja veekanistritest kangi. Saime teada, mis on kangi toetuspunkt ning jõuõlg ning millal seda suurendada ja millal vähendada. 
Kõik tüdrukud said proovida ja katsetada, kuidas on kangiga raskust tõsta. Algul tõsteti kangiga ühte kanistrit, hiljem prooviti kahe kanistriga. 







Viimane ülesanne oli ehitada plokisüsteem. Selleks lasime laval alla toru, mille külge saime tali ehitama hakata. Kahe kanistri tõstmiseks tegime läbi kolm erinevat katset, algul ühe köieringiga, siis kahe ja lõpuks kolmega. Võrdlesime, kuidas muutus kahe kanistri tõstmiseks vajaminev jõud. Tüdrukute sõnul läks kanistrite tõstmine järjest kergemaks ehk jõudu kulus järjest vähem. Siit saime järeldada, et mehaanika kuldreegel peab paika: kui võidad jõus, siis kaotad teepikkuses. Tegime ka mõõtmise, kui kanister tõusis põrandast 30cm kõrgusele, tuli köit tõmmata üle 2m.  
Lõpetuseks sai natuke ka hullata ja üksteist või iseennast koos kanistritega ülespoole sikutada. Sellest valmis ka lõbus video, mille link on SIIN










Kommentaarid

Populaarsed postitused