Mis on Unicorn Squad?

Unicorn Squad on liikumine, mis pakub huviharidusena tehnoloogiaõpet ainult tüdrukutele. Ettevõtmine sai alguse 2018. aasta sügisel eesmärgiga äratada ja kasvatada tehnikaalast huvi tüdrukute seas läbi praktiliste ülesannete. Meie visioon on kasvatada huvi tehnika, robootika ja loodusteaduste vastu 7–14 aastaste tüdrukute seas.

Miks ainult tüdrukud?

Senine segarühmade lahendus ei ole andnud Eestis tulemusi. Heal juhul tuleb kümne poisi kohta üks tüdruk. Seetõttu soovisime “pauku teha uut moodi” ja katsetada teistsugust lähenemist ehk siis ainult tüdrukutest koosnevate gruppidega.

Tüdrukud on sama uudishimulikud kui poisid, aga segarühmades tegutsedes jätavad nad end tihti tagaplaanile, mistõttu ei saa nad tunnis sama kogemust kui poisid. Näiteks robootikas paaris tegutsedes võtavad tüdrukud endale klotsiotsija, mitte ehitaja rolli või tehnikavahendite kasutamist vajavate ülesannete täitmisel jätavad need poiste teha, taandades end märkmete tegijaks või esitluse plakatihoidjaks. See omakorda peegeldub hilisemal tööturul, kus tarkvaratootjate seas on küll neidudest analüütikuid, disainereid ja kvaliteedikontrollijaid, kuid programmeerijate seas jääb osalus jätkuvalt alla 10%.

Miks me oleme?

Paljude maade, sh Eesti probleemiks on naiste esindatus IKT valdkonna erialadel, see on madal. Tehnoloogilise võimekuse poolest tuntud Eestis on Eurostati andmete kohaselt kõigest 21,3% IKT valdkonnas tegutsejatest naised, mis näitab, et kuskil on klaaslagi, mis vajab ületamist. HK Unicorn Squad tegevuse eesmärk on uurida, miks tüdrukuid on vähe, miks nad kõrvale jäävad ja mil viisil saaks motiveerida tüdrukuid enam tehnikaalade vastu huvi tundma. Oleme püstitanud kaks hüpoteesi, millele loodame oma tegevusega vastuse saada:
Tehnoloogia on poiste ala. Tüdrukud ei ole huvitatud tehnoloogia- ja robootikaringidest.
Ainult tüdrukutele mõeldud ringid annavad erineva efekti võrreldes segarühmadega.

Aastaks 2020 tahame jõuda 1000 tüdrukuni, kelledest 75% on läbinud vähemalt 2 kursust. Pikaajaline eesmärk on jõuda tulemuseni, kus tüdrukute ja poiste osalus (7–14 aastased) tehnikahuviringides on võrdne. Eesti puhul tähendab see umbes 2500 tüdrukut.

Pikemalt Unicornide liikumisest saad lugeda SIIT!

Rannu Koolis alustas Unicornide liikumine 17. septembril 2020. 
Huviringi hakkavad juhendama õpetajad Merle-Kairit ja Veiko. 

Kommentaarid

Populaarsed postitused